Berömda cykeltillverkare

Cyklar må vara en något enklare och mindre teknisk avancerad konstruktion än till exempel bilar, men det innebär inte att det saknas en mångfald av kompetenta tillverkare inom cykelbranschen. Tvärtom finns det gott om olika märken som alla har sitt eget tillvägagångssätt för att ta fram så kvalitativa cyklar som möjligt. Det kan skilja mycket i kvalitet mellan olika tillverkare, vilket har gjort att de märken som funnits under en längre tid ofta har hunnit provats grundligt av konsumenterna och har på så sätt fått sina cyklar godkända.

 

Ett av dessa märken är Crescent. De har länge varit en vanlig syn på svenska landsvägar och i städer, men faktum är att det ursprungligen är ett märke med amerikanska rötter. Det var cykeltillverkaren Western Wheel Works med säte i Chicago som tog fram cyklarna och de gick via en importör i Stockholm till återförsäljarna i Sverige. Det var i slutet av 1800-talet som cykelförsäljningen tog fart på allvar på bred front och i början av 1900-talet beslöt sig ägarna för att förlägga sin tillverkning på svensk mark. Det var startskottet för märket Crescent som också var namnet på en av de första cykelmodellerna som företaget tillverkade.Berömda cykeltillverkare 1

Cykelfabriken Monark har en historia som är tätt sammankopplad med Crescent. Från början hade de ingenting med varandra att göra – förutom att de båda befann sig i samma bransch. Monark är tillverkare som har svenska rötter rakt igenom. Det var Birger Svensson som startade upp fabriken i början av 1900-talet i Varberg i västra Sverige. 1960 slogs Monark ihop med en av sina konkurrenter – Crescent – och bildade Monark Crescent AB. De började också tillverka annan sportutrustning som skidor, men det var fortfarande cyklarna som var huvudverksamheten.

 

Monark och Crescent finns fortfarande kvar som cykelmärken, vilket gör att det går att köpa en cykel av respektive märke i många cykel- och sportaffärer. Däremot har företaget som äger märkena bytt namn. Monark och Crescent ingår nu i koncernen Cycleurope som också äger en hel del andra moped- och cykelmärken som Puch och Bianchi. Även om cykelförsäljningen har gått i vågor finns det alltid stor efterfrågan på cyklar. Efter en cykeltur kan det vara skönt att sjunka ned i ett varmt bad i ett bubbelbadkar.