Elcykeln

Elcykeln kan vara lösningen på både miljöns och pendlarnas problem. Länge har försäljarna av elcyklar i Sverige väntat på att marknaden ska braka lös och att försäljningen ska stiga, och i år, 2016, tror man att den äntligen kommer att göra det. Men det är i huvudsak inte cyklisterna, de som redan väljer cykeln, som man tror kommer att välja elcykeln, utan bilisterna. De menar att elcykeln är det perfekta alternativet för den som pendlar till jobbet i bil, och känner att man kanske skulle behöva den extra motionen, men inte orkar cykla två mil till jobbet. Genom att cykla på en elcykel får man lätt motion, samtidigt som man inte kommer fram till jobbet med svettfläckar under armarna och mjölksyra i låren. Detta eftersom elcykelns motor (som drivs av pedalerna) hjälper till i uppförsbackarna, så att det går snabbt och lätt även i de partier som lutar uppåt. Förutom att bilister på detta sätt skulle få mer motion, skulle de också kunna korta ner sin pendlingstid – i alla fall om de jobbar i innerstan. När man provade att åka bil och elcykel från Bromma till Östermalm en vardagsmorgon tog det mindre än hälften så lång tid att komma fram för elcykeln som för bilen.modern-802751_960_720

Förutom dessa vinster för bilisternas hälsa, finns också stora vinster för miljön och för andra stadsbors hälsa med elcyklar. Om allt fler slutar åka bil, och istället väljer elcykeln, minskar ju antalet bilar inne i city, vilket också minskar utsläpp och avgaser. För miljön är detta positivt eftersom mängden växthusgaser i atmosfären minskar, och för andra stadsbors hälsa är det positivt eftersom mängden partiklar och skadliga ämnen minskar, ämnen som annars kan orsaka hjärtsjukdomar, lungsjukdomar och cancer. Faktum är att man kan cykla med en elcykel i ett helt år, och ändå ha mindre miljöpåverkan än vad en bil orsakar på en enda dag. En annan jämförelse är att om 10 procent av resorna inom Stockholm som är över 15 kilometer gjordes på elcykel istället för med bil, skulle det motsvara hela effekten av trängselavgifterna.

I vissa lägen får man dock inse att elcykeln inte är ett alternativ, till exempel när man ska flytta och köra flyttlasset. Om du skulle vilja ha hjälp med andra aspekter av flytten, till exempel flyttstädning, i Göteborg, kan du kontakta Prohomeservice.