Hjälm används endast av var femte cyklist

Landsvägscykling blir allt populärare i Sverige. Mycket tack vare att folk blir mer hälsomedvetna och vill hålla sig i god form. För att inte tala om att cykling är väldigt roligt. Det kan de flesta relatera till, unga som gamla. Att susa fram på en cykel med vinden i håret är en svårslagen känsla som de flesta av oss tycker mycket om. I takt med att allt fler börjar cykla på en seriösare nivå så tillkommer även en del extrasaker som gör cyklandet både roligare och lättare. Bra utrustning gör halva jobbet, säger man. Det kanske inte stämmer riktigt, men nästan.

Utrustning som underlättar

Vid landsvägscykling finns det en del saker som kan göra upplevelsen både mer praktisk och rolig. Det mest grundläggande är naturligtvis hjälm. Hjälm används endastav var femte cyklist, något vi bör bli bättre på. Andra bra tillbehör är cykelbyxor med gel i, så att du sitter bekvämt. Även handskar med gelstoppning kan bli en räddare i nöden vid långa cykelsträckor. Ett par bekväma glasögon är ett skönt skydd mot sol, flugor och vind. Att även ha med sig punkteringsreparation kan vara klokt. En annan variant är att man har med sig en reservslang, verktyg för att ta av däcket och en kolsyrepatron. Det är snabbaste sättet för att göra ett byte på plats.

Skorna gör stor skillnad

Den kanske viktigaste detaljen för att öka prestationen på en landsvägscykel sitter i skorna. Att ha ett par skor som går att klicka i pedalerna gör enormt stor skillnad vid cyklandet. Eftersom att fötterna sitter fast i pedalerna så får du med dig kraft även uppåt, till skillnad från om du inte sitter fast. Det resulterar i att du använder kraften på ett effektivare sätt och samtidigt blir snabbare. Det tar lite tid att vänja sig vid men är definitivt värt det. Ett annat kul redskap är gps:en. Med hjälp av en sådan på cykeln kan du lägga in rutter, ta tid på ditt cyklande och utmana sig själv.