Kända cykellopp

Cykel på längre distanser har alltid fångat människors fantasi och inspiration, och många av de stora tävlingarna har blivit mytomspunna. Vinnarna i gamla upplagor av kända lopp blir legendarer som det talas om i år efter målgång. Varje land med en bra cykeltradition har någon form av nationellt lopp, men vissa lopp är tillräckligt stora för att locka de bästa cyklisterna från hela världen. I de fallen går det inte längre att tala om nationella lopp, utan det blir istället någon form av världsmästerskap. Det är dessa mästerskap som de riktigt stora cyklisterna drömmer om att vinna – och en sådan seger brukar leda till stora sponsorintäkter i åratal efteråt.

När man talar om cykellopp brukar Tour de France nämnas tidigt i diskussionen. Även människor som skulle beskriva sitt cykelintresse som ”måttligt” på sin höjd brukar vanligen ha någon form av relation till tävlingen. Kanske har man sett delar av det på tv, eller så följer man händelserna via sportsidorna i tidningen. När loppet arrangeras i juli varje år är det svårt att öppna en tidning utan att få reda på det senaste när det kommer till olika etapper och spurtstrider. Tävlingen har blivit legendarisk för sina tuffa bergsetapper, där cyklister bestiger höga berg i Alperna och får testa sin uthållighet rejält.Kända cykellopp 1

Lite längre söderut, i Italien, går Giro d’Italia av stapeln i början av maj varje år. Även om Girot, som det kallas i svensk folkmun, inte har samma höga status som Tour de France, så räknas det fortfarande till ett av de tre största loppen i världen. Vinnarna blir ofta förhandstippade att göra bra ifrån sig i de andra stora loppen under säsongen, så det är en viktig scen att göra sig sedd på för att få så mycket positiv uppmärksamhet som möjligt. Under årens lopp har flera stora cyklister vunnit tävlingen, däribland spanjoren Miguel Indurain och italienaren Gilberto Simoni.

Det tredje stora cykelloppet är Vuelta a España. Det är det senaste loppet på säsongen av de tre stora, och det brukar gå av stapeln i månadsskiftet augusti och september varje år. Tillsammans utgör dessa tre landsvägslopp Grand Tour. Det är benämningen som visar att dessa tre lopp är de mest prestigefyllda i världen. Att cykla långa distanser kräver professionella atleter som tränar många timmar i veckan. För oss andra kan det vara enklare att ta sig runt på motor. Med hjälp av dieseloptimering går det också att spara bränsle och spara in på kostnaderna.