Vad ska man tänka på när man cyklar på vintern?

Många ställer in cykeln i garaget när höstvindarna börjar vina. Det går dock utmärkt att fortsätta cykla genom hela vintern även i Sverige, men det krävs lite förberedelser och rätt utrustning för att det ska bli en bra och säker upplevelse. Har man bara det så kan man njuta av många fina dagars vintercykling och hålla sig i form även om vintern blir snöfattig. Vi ser gärna att fler cyklister vågar cykla året om och har därför samlat våra bästa tips på vad du bör tänka på när du ger dig ut på vintervägarna med cykel.

Att främja vintercykling

Ämnen såsom säkrare cykelbanor och att fler personer väljer cykeln istället för bilen har länge varit viktiga frågor för trafikverket. I Göteborg använder man snömaskin för att främja vintercykling denna säsong. Eftersom staden växer i snabb takt blir gatorna allt trängre och trafikverket ser gärna att fler personer väljer att använda cykeln, helst på vintern då snö, is och slask ofta stället till det för biltrafiken. Snömaskinen användes till viss del som PR-trick men gav även Göteborgarna chansen att testa vintercykling i snö på en testbana om sju meter på Vasagatan i Göteborg. Trafikverket låter cyklister prova på att cykla på en dubbad cykel i vinterväglag för att övertyga fler att fortsätta cykla under vintern.

Välj rätt utrustning

Som cyklist bör man alltid vara försiktig i trafiken, men det är ännu viktigare under det mörkare vinterhalvåret. För det första ska man byta till dubbdäck på cykeln, precis som på bilen, innan temperaturen sjunker under 0. Det andra som man måste tänka på är att synas i trafiken. Du behöver ha belysning och reflexer på cykeln, både så du ser var du cyklar och så att trafikanter ser dig både bakifrån och framifrån. Slutligen behöver du klä dig rätt, även här både för din och andras skull. Du måste ta på dig kläder som är varma nog så du inte fryser och gärna ljusa kläder med reflexer så du syns bra. Sedan är det bara att ge sig av!