Cykelsemester

Att ge sig ut på en liten cykeltur på sommaren (kanske ner till badet eller för att köpa en glass?) tycker nog de allra flesta är trevligt. Men för dem som vill få ut mer av sin cykel än så kan cykelsemester vara ett bra alternativ under sommarmånaderna.

Vare sig man åker Södertörn runt, på Öland eller på en fyradagars cykeltur på Rivieran, finns det vissa gemensamma saker man måste tänka på innan man ger sig ut på en cykelsemester. Du bör till exempel alltid ha med dig verktygen som behövs för att laga en punktering, liksom en extra slang och en cykelpump. Det är självklart också viktigt att se till att cykeln är hel och ren innan du ger dig iväg. Du bör till exempel byta ut slitna däck och muttrar eller skruvar som är rostiga, och kolla om kedjan behöver bytas ut eller smörjas.

Under en kortare utflykt kan en vattenflaska och lite matsäck räcka som packning, men om du planerar att övernatta behövs mer än så. Om du till exempel ska tälta behöver du packa liggunderlag och lättviktstält. Ett enklare alternativ är att bo på vandrarhem, eftersom du i det fallet bara behöver ha med dig extra kläder, badkläder och andra övernattningssaker. Cykelfrämjandet har startat ”Bed & Bike”, ett nätverk för cykelturister som cykelvänliga hotell, vandrarhem och bed & breakfast-boenden kan ansluta sig till, vilket gör det lättare att hitta passande boende för din semester. Tänk dock i samtliga fall på att göra packningen så lätt som möjligt, eftersom du ska föra med dig alla extra kilo med din egen energi. Om planeringen känns överväldigande finns också färdiga cykelpaket där rutt och boende redan är planerat och bokat.Cykelsemester 22

När du planerar din resas längd och intensitet kan det vara bra att känna efter hur mycket du klarar av att cykla på en dag. Om du inte känner dig nöjd med detta kan du behöva träna inför resan. Eftersom du ska cykla långt varje dag är det ett måste att ha en bekväm hjälm och bekväma kläder. Det ska till exempel inte finnas någon söm i grenen på byxorna, eftersom det kan leda till skavsår. Det finns extra sadelskydd som är vadderade, för ökad komfort. Ett annat förslag är att köpa vadderade cykelbyxor.

Att resa med cykel är för många det ultimata sättet att uppleva nya länder, eftersom man kommer nära både natur och människor. Dessutom är det billigt, miljövänligt och hälsosamt, och med dessa förberedelser kommer din resa att vara fri från missöden.